Suomalaisten vahvuudet - heikkouksia?

Perjantai 13.7.2012 - Mamma Mesikämmen


cultures600.jpg

Globaalissa firmassa on hyvät ja hankalat puolensa. Johtamiskulttuurien erot tuottavat hankaluuksia.

Suomalaisen johtamiskulttuurin suurin vahvuus taitaa olla iso itseohjautuvuus. Firmalle on edullista, kun johtamista tarvitaan suhteellisen vähän. Suomalainen ylempi toimihenkilö arvostaa itsenäistä asemaansa. Toinen vahvuus suomalaisessa ja myös saksalaisessa kulttuurissa on asiakeskeisyys. Jos asiassa on virhe, siitä sopii ja myös tulee huomauttaa hierarkioista välittämättä. Tästä seuraa hyvää laatua.

Nämä kaksi vahvuutta ovat törmäyskurssilla aasialaisen, ranskalaisen ja angloamerikkalaisen johtamiskulttuurin kanssa.

Suomalainen johtaja ei meinaa osata ottaa huomioon, kuinka yksityiskohtaista ohjeistamista ja seurantaa muunmaalaiset organisaatiot ja alaiset edellyttävät. Toisaalta suomalaiset eivät ehkä näe yksityiskohtaisen johtamisen mahdollisuuksia. Toiseen suuntaan, suomalaiset organisaatiot ja alaiset puolestaan kokevat todella epämotivoivana muunmaalaisten johtajien pikkutarkan ja käskyttävän johtamistyylin.

Suomalaiset alaiset myös joutuvat asiallisine, usein kriittisine kommentteineen nopeasti huonoon huutoon mielistelyyn tottuneiden johtajien silmissä. Ehkä siksi suomalaiset ovat pikkuhiljaa kadonneet yrityksen johdosta ja myös keskijohdosta. Onko niin, ettei suomalainen esimies osaa tehdä itseään oikealla tavalla tykö näille aasialaisille, ranskalaisille ja angloamerikkalaisille?

Yksi ulkomailta Suomeen muuttanut työkaverini totesi suomalaisten sovittavan työtä ja muuta elämäänsä yhteen erilailla kuin muut kulttuurit. Tämä on meille rikkaus jota emme itse edes hahmota. Suomalaiset esimiehet tietysti hyväksyvät tämän asenteen luontevana, mutta ulkomaiset esimiehet eivät.

Nokia Siemens Networksin alkuaikoina muistan saksalaisten olleen pääsääntöisesti ilahtuneita uusien suomalaisten esimiestensä johtamistavasta ja suomalaisten puolestaan olleen melko järkyttyneitä saksalaisesta johtamisesta. Nyt kummatkin ovat kauhuissaan aasialaisten ja ranskalaisten tavasta johtaa.

Olen miettinyt, että Nokia ja Ericsson ovat ehkä sittenkin turvallisemmalla tiellä, kun ovat miehittäneet johtonsa pääosin pääkonttorimaan väellä. On helpompi pitää muiden maiden väki tyytyväisenä pohjoismaisella johtamisella kuin toisin päin.

Nyt kun meillä vahinko on päässyt tapahtumaan ja lähes kaikki suomalaiset johtajat ovat lähteneet, meillä on edessä pelkkää kärvistelyä ja opettelemista maailman tavoille. Tai sitten pitää mennä töihin johonkin supisuomalaiseen yritykseen.