Mamma menee lakkoon

Torstai 3.11.2011 - Mamma Mesikämmen


motherstrikepicket.jpg

Mamma Mesikämmen on surullinen ja vihainen, jos lakko alkaa. Mamma on sitoutunut työnantajaan ja toivoo sille pelkkää hyvää kuten muutkin ylemmät toimihenkilöt. Tähtäähän meidän yhteinen työsuorituksemme sisäistyneesti firman parhaaseen.

Siksi tuntuu vaikealta, kun lakko tekee firmalle aivan varmasti pahaa. Mikä tahansa asioiden tahmaaminen vaikuttaa firman tulokseen, ja nyt meillä ollaan muutenkin kiikun kaakun.

NSN:n mielestä lakkoon ei pitäisi mennä, kun firmalla menee niin huonosti. Samasta syystä Suomen meriittikorotuspotit ovat vuodesta toiseen olleet olemattomat. Muualla palkat nousevat kyllä, ja rahaa riittää yhteen ja toiseen muuhunkin.

Eikö NSN halua ymmärtää, että yleiskorotukset ovat suurimmalle osalle ainoa toivo ostovoiman säilyttämiseen? Meidän palkkakehityksemme on jäänyt jälkeen muista. Jos työehtosopimusten yleiskorotuspotteja ruvetaan EK:n tahdon mukaan käyttämään meriittikorotuksiin, palkkamme jäävät yhä enemmän jälkeen.

Kun Mamma oli pieni, hänen akateeminen isänsä opetti Mammalle, että lakko on kuin sota: "Jos semmoinen alkaa, niin siihen osallistutaan eikä siinä ruveta pohtimaan syitä. Niin yhteiskunta vaan toimii." Työmarkkinoilla on pelisääntönsä, ja nyt ammatti­yhdistys­liike joutuu käyttämään lakkokorttia.

Mamma tuntee neuvottelijoita ja tietää, että kukaan heistä ei halunnut lakkoa. Kaikki haluavat, että se loppuu mahdollisimman pian. Mutta tässä pelissä periksi antamisen raja kulkee jossain. Jos ylemmät toimihenkilöt nyt luovuttavat, emme jatkossa saa yleiskorotuksia kuten muut. EK:n tavoitteiden mukaisesti ne muuntuvat pikkuhiljaa "yrityskohtaisiksi yksilöllisesti kannustaviksi eriksi", jotka työnantaja jakaa harvoille valituilleen.

Lähes kaikki NSN:n esimiehetkin Suomessa ovat ylempiä toimihenkilöitä. Tällä lakolla haetaan palkankorotuksia myös heille. Olisi hyvin kummallista, jos jonkun esimies paheksuisi alaisen osallistumista lakkoon. Esimies on tietenkin myös itse lakossa. Firman johto toivottavasti painostaa EK:ta nopeasti antamaan ylemmille toimihenkilöille samat ehdot kuin Metallille ja Prolle on jo annettu, jotta tämä hullutus loppuisi lyhyeen.