Mistä maasta ensimmäisenä uunista ulos?

Torstai 26.1.2012 - Mamma Mesikämmen


mother_bear.jpg

Mamma on muiden kanssa kaksi kuukautta pureskellut kynsiään uutisia odotellessa. Marraskuussa kerrottiin, että lähes joka neljäs maailmassa joutuu lähtemään, mutta sen jälkeen ei ole tarkempaa tietoa kuulunut mistä ja ketkä.

Mamman silmiin sattui verkossa mielenkiintoinen tilasto irtisanomiskustannuksista maailman eri maissa: ChartsBin: Firing Cost (Weeks of Wages).

Kärjessä on yllättäen Itävalta. Tilaston mukaan keskimääräiset irtisanomiskustannukset ovat siellä ainoastaan kahden viikon palkan verran. Itävaltalaisilla kollegoilla ei taida olla kynsiä jäljellä enää ollenkaan!

Suomi näyttää silmämääräisesti olevan tilaston keskivaiheilla. Suomessa irtisanomiskustannukset ovat keskimäärin 26 viikon palkan verran, samat kuin Ruotsissa.

Saksassa samat kustannukset vastaavat sikäläistä 69 viikon palkkaa, Italiassa 11 viikon ja Kreikassa 24 viikon palkkaa. Latviassa kulut vastaavat 17 viikon palkkaa ja Virossa 35 viikon palkkaa.

Suhteellisesti kalleimmaksi työntekijän irtisanominen tulee Zimbabwessa, missä kustannukset vastaavat 446 viikon eli yli 8 vuoden palkkaa. Siellä meillä ei taida olla toimistoa. Jos on, sikäläisten kollegojen kynnet lienevät hyvässä kunnossa.